Yoga voor sporters

Yoga wordt steeds populairder. Je stretcht je spieren en doet bewegingen die goed zijn voor het behoud van flexibiliteit, stabiliteit en coördinatie. Yoga is ontspannen maar niet slap en voor kracht heb je ontspanning nodig en dat leer je bij yoga. Afhankelijk van wat je wensen zijn kun je yoga erop afstemmen. Wil je een krachtige les en calorieën verbranden of wil je ontspannen les waar je je spieren opbouwt?  Wil je herstellen na een blessure of wellicht van je wedstrijd angsten af? Yoga maakt je sterk, flexibel en houdt je in balans elke dag weer!

Een eeuwenoude vorm van mentale training

Door het beoefenen van yoga leer je meer over je lichaam en de manier waarop je denkt. In combinatie met de adem, geest en lichaam brengt yoga je tot een éénwordingservaring.  Yoga is het stilleggen van de wervelingen van het denken. Zie het als een eeuwenoude vorm van mentale training. Het leert je namelijk meer in het moment te zijn en dat is precies wat je wilt als je een wedstrijd speelt of als je topsport beoefent. Vergelijk het maar eens met in de flow zijn tijdens een wedstrijd. Daarin lijkt alles vanzelf te gaan en je bent volledig in het huidige moment aanwezig zonder belemmerende gedachten.

shutterstock_1660419799
shutterstock_515885956

Wat maakt yoga zo populair onder sporters

Je kunt Yoga wellicht wat beter begrijpen als je weet wat het woord ‘Yoga’ eigenlijk betekent. In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. Het ‘verbinden’ slaat op het verenigen van lichaam en geest en dit kunnen we doen door middel van de ademhaling. De adem draagt de levensenergie, want zonder te ademen kan je niet blijven leven. De Yogi’s hadden al vroeg ontdekt dat de ademhaling de brug is tussen lichaam en geest is, een verbinding tussen je fysieke sensaties en je denkprocessen dus. Het is als het ware een ‘barometer’ van hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt en presteert. Adem is leven. Wie zijn adem beheerst beheerst zijn denken. Maar ook gespiegeld: Wie zijn denken beheerst, beheerst zijn adem.  Praktisch gezien betekent dit, dat ademhaling en denkbeheersing onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Yoga leert je verschillende manieren van ademen waardoor je leert meer energie in je lichaam te krijgen, te ontspannen of sneller te herstellen en altijd het maximale uit jezelf te halen.

Blessures

Wat als je geblesseerd bent en je wilt toch doortrainen? Er zijn fysiek zware houdingen maar ook lichtere houdingen. Deze minder zware houdingen worden vaak gebruikt voor mensen met lichamelijke beperkingen zoals blessures, beperkte mobiliteit of bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap.

5 voordelen

Er zijn talloze voordelen te benoemen van yoga. Hierbij een paar voordelen;

  1. meer mobiliteit
  2. Sneller herstel
  3. Leren om in het huidige moment te zijn
  4. Kalmere geest ontwikkelen
  5. Ademhaling leren te controleren (minder snel stress ne meer ontspanning)